sobota, 3 lutego 2018

Bułeczki z kruszonką od babci Ali

Tłusty czwartek już za pasem, więc pora przygotować coś pysznie słodkiego na ten wyjątkowy dzień, kiedy każda ilość cukru jest dozwolona! Dla odmiany od pączków i faworków, które wydawać by się mogło, stanowią nieodzowny element tego święta, zaproponuję coś innego - kruche bułeczki z kruszonką! Robiła mi je zawsze babcia, a ja zabierałam je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Później szkołę skończyłam, ale o tych słodkościach całkowicie zapomniałam, aż w  końcu nadszedł dzień kiedy chciałam zrobić je ponownie i okazało się, że przepis przepadł! Naszukałam się co nie miara, przekopałam wszystkie kucharskie notatniki, wycinki z gazet starsze ode mnie i nic! Jak się pewnie domyślacie historia ma pozytywne zakończenie, bo skan przepisu bezpiecznie czekał na dysku :) Dlatego dzielę się nim dzisiaj tutaj, żeby już więcej nie zaginął ani mnie, ani Wam!




Składniki:
  • 250g masła
  • 400g mąki + trochę do podsypania
  • 200g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 500g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka


+ cukier puder do posypania

Masło pokroić w cienkie plastry. Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier i cukier puder. Wymieszać z masłem i wyrobić na kruszonkę. Ciasto francuskie dzielimy na dwie porcje, każdą z nich musimy rozwałkować na prostokąty i oprószyć mąką. Na przygotowane ciasto rozsypujemy kruszonkę, delikatnie ją dociskając. Brzegi lekko zwijamy do środka, a całość zawijamy w roladę i dociskamy z wierzchu. Ostrym nożem kroimy na jednakowe porcje. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy każdą ciasto z wierzchu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy bułeczki ułożone na papierze do pieczenia, na 12-14 minut (aż się zarumienią). Studzimy i zajadamy! Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem :)

Samych słodkości!


3 komentarze: