niedziela, 21 stycznia 2018

Libańskie ciasto z pomarańczami i czekoladą



Kiedy zapach świąt powoli ulotnił się już z mieszkania, wigilijna zastawa zaczęła odliczanie, kiedy znów pojawi się na stole, a karpie mogą wreszcie odetchnąć z ulgą - nadszedł czas na karnawałowe szaleństwa i korzystanie z uroków zimy - czyli pysznych, soczystych pomarańczy! Nie od dzisiaj wiadomo, że cytrusy najlepiej smakują przede wszystkim o tej porze roku, a w połączeniu z czekoladą stworzą duet idealny. Obowiązkowe ciasto do upieczenia zimą, ale na święta również sprawdzi się świetnie. Zapiszcie przepis i skorzystajcie za rok :)




a za kulisami było tak:


Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 250g orzechów laskowych
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 16g cukru waniliowego (jedna torebka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
+ odrobina masła do posmarowania tortownicy i mąki (np. ryżowa) do oprószenia


polewa czekoladowa
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 100ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka masła
Orzechy laskowe mielimy. Pomarańcze myjemy dokładnie (można sparzyć wrzątkiem). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, aby całkowicie je przykryć. Gotujemy przez około 2,5h na bardzo małym ogniu. Kiedy zmiękną, wyciągamy je i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ostygną, należy je rozkroić, żeby usunąć pestki. Miksujemy je razem ze skórką na gładką masę. 
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Na mniejszych obrotach dodajemy orzechy, proszek i sól. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce masy pomarańczowej.
Tortownicę natłuścić masłem i oprószyć mąką, a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w 160 stopniach przez 60 minut (z termoobiegiem, jeśli bez - 180 stopni) 

Do przygotowania polewy rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto ostygnie, należy dokładnie oblać je przygotowaną polewą i pozostawić do zastygnięcia.

Na koniec można udekorować według własnego pomysłu - u mnie były to gwiazdki z białej czekolady.

 Moja tortownica miała 24 cm średnicy

 Ze względu na pomarańcze i jajka oraz całkowity brak mąki, ciasto jest mocno wilgotne i może się wydawać nieupieczone - nie wystraszcie się!

 Mąkę do podsypania można zamienić np. mąkę ryżową - wtedy ciacho będzie całkowicie bezglutenowe!





1 komentarz: