wtorek, 26 grudnia 2017

Gorąca biała czekolada z piankami

Jesteście przejedzeni po tych świętach? Ja w tym roku wyjątkowo tak. To za sprawą tego, że w końcu sama mocno zaangażowałam się w świąteczne gotowanie i udało mi się przemycić na wigilijny stół takie potrawy, które w końcu ze smakiem zjadam (karp i kapusta z grochem to totalnie nie moja bajka!). Dlatego w drugi dzień świąt, dla odmiany od kompotu z suszu i zimowej herbaty serwuję gorącą białą czekoladę z piankami. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego od tego gęstego, kremowego napoju. Co prawda dość słodkiego, ale przecież w święta wszystko wolno!
Słodkich świąt kochani!






Składniki:
  • tabliczka białej czekolady
  • 300ml mleka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego 
  • garść pianek


Tabliczkę czekolady połamać na mniejsze części i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z ekstraktem waniliowym. W małym garnuszku zagotować mleko, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło(można je też lekko spienić). Kiedy czekolada będzie już płynna, przelej do niej gorące mleko i bardzo dokładnie połącz ze sobą. Nalej do ulubionego kubka i udekoruj piankami, możesz też posypać startą białą czekoladą.

 Wybierz taki rodzaj mleka jaki najbardziej lubisz. Z mlek roślinnych najlepiej nada się owsiane - bardzo dobrze się spienia. Mleko kokosowe i migdałowe nada dodatkowego smaku. Nie polecałabym sojowego ani ryżowego.

 Biała czekolada białej czekoladzie nierówna. Ja najbardziej lubię korzystać z czekolady marki Fin Carre dostępnej w Lidlu. Można także użyć dobrej jakości dropsów czekoladowych.

 Zamiast białej czekolady możesz także użyć mlecznej lub gorzkiej :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz