sobota, 23 grudnia 2017

Ekspresowe pierniczki z domowym lukrem



 Kiedy karp już czeka w galarecie, a barszcz powoli gotuje się na kuchence i nagle spostrzegasz, że nie upiekłaś w tym roku pierników! A przecież do Gwiazdki został już tylko jeden dzień.... Nic straconego! Choć od zawsze wiadomo, że najlepsze pierniki są te zrobione w listopadzie i wiernie czekające, aż do świąt, to możemy lekko przechytrzyć przepis i wykonać je nawet dzień przed. Zapewniam, że będą się pięknie prezentowały na stole i przy okazji wybornie smakowały. W dodatku jes to też świetny pomysł na ręcznie wykonany prezent świąteczny! A takie domowej roboty drobiazgi cieszą najbardziej :) Wystarczy zapakować je w celofan, przewiązać wstążką i dołączyć etykietę, którą pobierzecie TUTAJ!
A jeśli jeszcze szukacie prezentów dla bliskich to na blogu czeka również poradnik prezentowy o TU :)





Składniki:
550g mąki (+ trochę więcej do podsypania)
300 miodu 
100g cukru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
60g przyprawy do piernika 

Lukier:
1 białko jajka
szklanka cukru pudru
opcjonalnie: aromat lub sok z cytryny, barwnik

+ kolorowe posypki do dekoracji

pierniczki:
Miód podgrzać z masłem, do momentu aż tłuszcz się rozpuści. Wymieszać w dużej misce suche składniki, dodać płynne i wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3mm i wycinać świąteczne wzory. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

lukier:
Do białka wsypywać małymi porcjami cukier i ucierać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dosypać jeszcze cukru, bo jego ilość zależy od wielkość białka. Na jednym z pierniczków można sprawdzić czy lukier zasycha. Na koniec dodać aromat, sok z cytryny lub barwnik i dokładnie wymieszać.

Udekorować pierniczki i schować w bezpiecznym miejscu, żeby doczekały do Wigilii!

 Żeby pierniczki wyglądały jeszcze piękniej możesz wykonać witrażyki. Wystarczy, że w większym ciasteczku wytniesz kształt mniejszą foremką, a do środka nasyp pokruszonych landrynek. Po upieczeniu pierniczki z witrażykiem gotowe:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz