sobota, 18 listopada 2017

Pieczona pikantna ciecierzyca ze skórką z pomarańczy



Wraz z jesiennymi i zimowymi wieczorami, nadchodzi sezon na oglądanie seriali i filmów, z kubkiem gorącej herbaty i słonymi przekąskami obok. Tych momentów będzie całkiem sporo, bo ponoć zapowiada się zima stulecia! Dlatego, żeby nie objadać się w koło popcornem, proponuję nieco zdrowszą, równie pyszną i wyjątkowo aromatyczną przekąskę - pieczoną ciecierzycę. Ale żeby nie było do końca klasycznie przygotujemy ją w słonej wersji paprykowo-pikantnej ze skórką pomarańczową. Czy to nie brzmi jak idealna filmowa przekąska? Dla mnie tak!





Składniki:
- puszka ciecierzycy (400g) lub 250g suchej 
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka soku z pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina pieprzu
- chilli do smaku

sucha ciecierzyca
Zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Rano odsącz ziarna i jednokrotnie przepłucz czystą wodą. Przełóż do garna i zalej zimną wodą tak, aby całkowicie przykryła cieciorkę. Gotuj przez godzinę. Co jakiś czas zamieszaj. Dolej wodę, gdyby zbyt dużo wyparowało. Jeśli po określonym czasie ciecierzyca będzie wystarczająco miękka - przełóż ją na sitko i pozostaw do odsączenia.

ciecierzyca w puszce
(zanim się nią zajmiesz, nagrzej piekarnik do 200 stopni)
Z tą jest nieco łatwiej i szybciej.Odsącz ziarna przez sitko, najlepiej nad szklanym naczyniem. Przesącz to aquafaba - idealna do przygotowania wegańskiej bezy, kremu czekoladowego czy roślinnego brownie.

przygotowanie
W sporej misce (tak aby pomieściła również ciecierzycę) umieść wszystkie składniki i wymieszaj. Manewruj ilością przypraw, aż do uzyskania pożądanego smaku. Włóż ciecierzycę i dokładnie obtocz w przyprawach. 

pieczenie
Wysyp ziarna na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut (wszystko zależy od ziaren). Pilnuj, aby ciecierzyca się nie przypaliła. Wyjmij i ostudź, aby nadawała się do zjedzenia :) Z doświadczenia wiem, że gorąca kusi najbardziej!

 Pieczoną ciecierzycę, możesz przygotować również z innymi przyprawami, a także na słodko - ja często dodaję miód i cynamon.
Wykorzystaj wędzoną paprykę, pieprz ziołowy, suszony imbir, czosnek, sól czy oliwę smakową - możliwości jest wiele!

 Z ciecierzycy możesz też wykonać hummus z suszonymi pomidorami lub kuskus z ciecierzycą, granatem i miętą.



3 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł z tym pomarańczowym smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzę ten przepis, bo sama jest nie wiedziałam ostatnio, co zrobić ze skórką pomarańczy!

    OdpowiedzUsuń