niedziela, 15 października 2017

Ogórki małosolne


To zdecydowanie ostatni moment, żeby przygotować te pyszne ogórki i zachwycać się nimi przez całą zimę! Chociaż zapewniam, że to szczęście nie trwa długo, bo znikają w zastraszającym tempie!
Fantastyczna zakąska, genialny dodatek do kanapek, a zupa z ich udziałem wychodzi obłędnie! Odkąd pamiętam, co jesień, taki słój stał u nas w kuchni. Szybko się zapełniał, bo przygotowanie jest szybkie i banalnie proste, ale jeszcze szybciej ubywała jego zawartość. Najwyższy czas brać się do roboty!




Składniki:

  • 2 kg ogórków (średniej wielkości, jędrnych)
  • 2 długie łodygi kopru (łodygi z kwiatostanami baldachami)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • garść liści chrzanu lub pokrojony w słupki korzeń
  • garść liści wiśni
  • sól

opcjonalnie:
- małe papryczki chilli
- gorczyca


Ogórki umyć i ściąć odstające ogonki. Układać je w dużym słoju, przekładając pozostałymi składnikami. W garnku zagotować wodę z solą - musi być dosyć słona. Zalać przygotowane ogórki w słoju i nieszczelnie przykryć spodeczkiem. Pozostawić w ciepłym miejscu.
W drugim dniu woda powinna zmętnieć, najlepsze ogórki to te 3-4 dniowe. Z każdym kolejnym dniem będą coraz bardziej kwaśne.

 Aby cieszyć się ogórkami przez całą zimę, możecie zamknąć słoiki zaraz po zalaniu wrzątkiem i odstawić aby skwaśniały.

 Zamiast liści wiśni sprawdzą się również liście porzeczki lub winogron.


To do roboty!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz