sobota, 7 października 2017

Krem z boczniaków z miodowymi grzankami


To dopiero dobry krem! 

Pyszna zupa, która poleca się na jesienny obiad. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc sami musimy o siebie zadbać. A co zrobi to lepiej od pysznej i sycącej zupy z boczniaków?
Ja, chociaż uwielbiam zapach i smak grzybów, tak nie mogę się przekonać do ich konsystencji, dlatego od dziecka skrzętnie wyciągałam wszystkie kawałeczki z sosów, a zupę musiałam koniecznie mieć przecedzoną przez sitko! Nic nie przeszkodziło mi jednak pokochać zupę grzybową całym sercem i odkąd pamiętam należy ona do moich ulubionych :) Zawsze jednak z pomocą przychodzi mi  drobne sitko, a w przypadku dzisiejszego kremu - blender.

Boczniaki ? Jestem na tak!




Składniki:
4 porcje
  • 225 gram boczniaków ostrygowatych
  • litr bulionu warzywnego
  • łyżka masła klarowanego (ghi)
  • 2 cebule
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól himalajska
  • biały pieprz


dodatki:
-kiełki buraka
-białe pieczywo (najlepiej nada się zwykła bułka)
-odrobina masła klarowanego lub oleju
-syrop z agawy lub miód

Krem: 

Za pomocą pędzelka lub wilgotnej szmatki oczyść grzyby z ziemi i piasku. Większe z nich przetnij na pół. Kilka możesz odłożyć, aby później podsmażyć z solą i pieprzem do dekoracji zupy.
Na maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i por, razem z solą i tymiankiem. Duś przez kilka minut na wolnym ogniu. Dorzuć grzyby i duś aż do ich zmięknięcia. Dodaj gorący bulion i dopraw do smaku. 
Za pomocą blendera zmiksuj dokładnie, aż do całkowitej gładkości.
Podawaj z miodowymi grzankami, podsmażonymi boczniakami i kiełkami buraka.

Miodowe grzanki:

Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Na tłuszczu (masło klarowane lub olej) podsmaż grzanki, a następnie polej je cienką strugą miodu lub syropu z agawy.  Smaż, aż do uzyskania preferowanej chrupkości.

 Aby zupa była gęsta i bardziej sycąca, możesz dodatkowo ugotować ziemniaka lub kubek białej fasoli i zblendować razem z pozostałymi składnikami.

 Zamiast kiełków buraka, które mogą być mniej dostępne, wykorzystaj szpinak lub rukolę. Świetnie nada się również posiekany szczypiorek lub pietruszka.


Smacznej jesieni!








1 komentarz:

  1. Zupy grzybowe, to chyba zaraz za dyniowymi, takie jesienne zupy, na które czekam cały rok. A miodowe grzanki brzmią bardzo intrygująco do tej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń