sobota, 21 października 2017

Gofry wytrawne z gruszką i gorgnonzolą


Chociaż niektórym kojarzą się pewnie tylko z wakacjami nad polskim morzem, dużą ilością bitej śmietany i słodkiej frużeliny. Pora jednak odczarować te letnie wspomnienia i ukazać je w nieco innym świetle - słonej przekąski czy lekkiego lunchu. Wcale nie musi być słodko i cukierkowo, może za to być smacznie i o niebo zdrowiej! Chrupiące wafle, soczyście zielone liście roszponki, słodka gruszka, słony ser gorgonzola, a do tego orzechy włoskie i żurawina. Takiej uczty nie uświadczycie na nadmorskich deptakach, zapewniam!





Składniki:

gofry

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 ml oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • 2 jajka
  • szczypta soli


dodatki

  • gruszki
  • roszponka
  • gorgonzola dolce
  • orzechy włoskie
  • żurawina
  • ocet balsamiczny


Zacznijmy od przygotowania gofrów. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Do suchych składników dodać olej i żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Za pomocą chochli przelewać do rozgrzanej gofrownicy i piec w niej do uzyskania rumianego koloru. Zwykle zajmuje to 3-4 minuty.

Na ciepłe gofry układaj po kolei umytą i osuszoną roszponkę, plastry gorgonzoli, obraną i cienko pokrojoną gruszkę. Posyp żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi. Skrop octem balsamicznym, rzadkim lub kremowym - wedle uznania.


      Zamiast gruszki możesz wykorzystać inne owoce - truskawki, maliny a w wersji egzotycznej - ananasa.

 Roszponkę zastąpisz także rukolą, świeżym szpinakiem czy kiełkami.

 Poza gorgonzolą, świetnie nadadzą się inne rodzaje sera pleśniowego, cambozola, camembert czy ser kozi.

   Przepis inspirowany goframi z książki "Pyszne poranki" Beaty Śniechowskiej.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz