piątek, 4 sierpnia 2017

Francuska zupa cebulowa z rozmarynem i brandy



Au soleil, sous la pluie
À midi ou à minuit
Il y a tout ce que vous voulez
Aux Champs-Élysées

Francuski klasyk - aromatyczna zupa cebulowa z chrupiącą grzanką z serem pleśniowym. Nic dodać, nic ująć. To idealna propozycja dla tych, którzy na moment chcą przenieść się na les Champs Elysees i przy dźwiękach Joe Dassins podziwiać to miasto, które nigdy nie śpi.
Bardzo aromatyczna i wyraźnie wytrawna, za sprawą białego wina i brandy. Sycąca dzięki dużej ilości cebuli i bagietki zapieczonej z serem pleśniowym. Posmakujcie Paryża we własnym domu!







Składniki:
1 kg białej cebuli
300 ml białego wytrawnego wina
6ml brandy
1 l bulionu warzywnego 
50 gram oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee)
2 łyżki oliwy
łodyga świeżego rozmarynu
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Grzanki:
- świeża bagietka lub ciabatta
- ząbek czosnku lub gorgonzola

Drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie. Dodajemy rozmaryn oraz olej kokosowy, a następnie wlewamy wino i brandy i czekamy chwilę, aż się zredukuje.
Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez ok 25 minut. Na koniec dodajemy przyprawy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciabattę lub bagietkę kroimy na kromki i nacieramy ząbkiem czosnku lub dajemy kawałek gorgonzoli. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut.

Zupę serwujemy z grzanką oraz gałązką świeżego rozmarynu.


 Jeśli nie lubicie mocnego zapachu rozmarynu, możecie wyciągnąć gałązkę przed wlaniem bulionu.

 Problem z serami pleśniowymi jest taki, że nie każdy rodzaj dobrze się topi przy zapiekaniu. Próbowałam już kilku rodzajów i niestety nie wszystkie rodzaje dają radę. Moim zdecydowanym faworytem jest gorgonzola firmy Galbani - jest miękka i dosłownie rozpływa się na grzance :)

 W zależności od wybranego wina, zupa może przybierać inny posmak. Korzystając z różnych rodzajów, możecie za każdym razem przygotować ją inaczej.

 Świetnie smakuje również zmiksowana! :) 

Bon appetit!







1 komentarz: