sobota, 8 lipca 2017

Truskawki z mascarpone


Moje lato ma smak truskawek, a Twoje?

Wakacyjne owoce kuszą mnie (i Was pewnie też) ze wszystkich stron - ze sklepowych stoisk, straganów czy własnego ogródka. W taki ciepły, letni dzień, włączenie piekarnika byłoby równoznaczne z masochizmem, więc wizję ciasta lub babeczek z owocami muszę sobie na tę porę roku wybić z głowy. Co tu począć, kiedy macie ochotę na słodki grzeszek, chcecie zaskoczyć rodzinę po niedzielnym obiedzie lub spodziewacie się gości, a na stole czeka koszyczek świeżo zerwanych (lub kupionych :) ) truskawek? Odpowiedź jest jedna (chociaż pomysłów jest masa, ale ten to klasyka) - truskawki z mascarpone, na ciasteczkowym spodzie! Słodkie truskawki, kremowa masa i drobno pokruszone słodko-słone ciasteczka - to tak dopasowane trio jak Bolek, Lolek i Tola, Atomówki czy trzej siostrzeńcy Kaczora Donalda. Osobno są super, ale jako trio to już bomba! Sami spróbujcie :)







Składniki
4 porcje


  • 50g ciasteczek digestive (lub herbatników albo biszkoptów)
  • 300g truskawek
  • 100g mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczka cukru pudru/miodu/syropu z agawy



Usunąć szypułki z truskawek i pokroić je w ćwiartki. Mascarpone ubić razem ze śmietanką i  cukrem, miodem lub syropem z agawy. Ciasteczka pokruszyć i ułożyć na dnie szklanego naczynia. Nałożyć krem i pokrojone truskawki. Udekorować listkami mięty i odrobiną pokruszonych ciasteczek.

 Najlepiej podawać schłodzone. 

 Po zrobieniu przechowywać w lodówce. Polecam zjeść najpóźniej następnego dnia.

 Owoce można dowolnie zmieniać w zależności od pory roku i upodobań. Równie dobrze sprawdzą się maliny, jeżyny, brzoskwinie czy mango. Dobrym pomysłem będzie także zmiksowanie owoców na gładki mus i nałożenie na krem. Można się pokusić o zrobienie deseru z kilku kolorowych warstw (tj. krem-owoce-krem-owoce).

 Do pokruszonych ciasteczek można dodać zmielone orzechy, a na wierzchu udekorować startą czekoladą.


Słodkiego lata!




1 komentarz: