sobota, 10 czerwca 2017

Kokosowe kulki BOUNTY

Są delikatne i rozpływają się w ustach. Mocno kokosowe, oblane gorzką czekoladą - słodki mały grzeszek, po którym na pewno nie będziecie mieli wyrzutów sumienia i z chęcią sięgniecie po kolejną kulkę. Pewnie Was nie zdziwi, jeśli napiszę, że znikają w oka mgnieniu, ale formowanie kokosowych obłoków i obtaczanie ich w czekoladzie sprawia tak ogromną radość, że bez zastanowienia mogę szykować kolejną porcję.

Na pewno będą zdrową alternatywą szkolnej przekąski czy poobiedniego deseru. A tę prostą formę możecie dodatkowo urozmaicić, obtaczając w wiórkach kokosowych czy drobno posiekanych orzechach. Rodzaj czekolady również pozostaje dowolny - ja postawiłam na gorzką, bo w końcu do lata coraz bliżej!





Składniki:

  • puszka mleka kokosowego (gęsta część)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka oleju kokosowego


polewa: 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
lub
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  •  2 łyżeczki syropu z agawy

Składniki masy kokosowej mieszamy w dużej misce i formujemy kulki (średnica 3cm), które następnie układamy na blaszce i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, lub sami wykonujemy polewę, w której obtaczamy nasze kokosowe kulki. Odstawiamy do zastygnięcia.

Kulki można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.

 Do przygotowania polewy możecie również zmieszać dwa rodzaje czekolady - mleczną i gorzką, żeby była nieco słodsza.

 Kulki oblane ciemną czekoladą będą świetnie wyglądały z cienkimi wzorkami z białej czekolady :)

Smacznego!





1 komentarz:

  1. uwielbiam bounty i to domowe jest rewelacyjne :) robiłam czy z samymi wiórkami czy w wersji z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń