czwartek, 9 lutego 2017

Pizza marchewkowa z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Margaritta, Capriciosa, Vesuvio, Quatro Formaggi...
Cienkie ciasto, roztopiona i ciągnąca się mozzarella i sos z soczystych pomidorów i duża garść świeżej bazylii - to wszystko składa się na uwielbianą przez wszystkich PIZZĘ!
Dzisiaj proponuję zdecydowanie odmienną wersję, niż ta standardowa na drożdżowym cieście. Tym razem padło na marchewkowy spód - warzywnie słodki, ale przełamany pikantnymi i aromatycznymi przyprawami.
Jest szybko, smacznie i włosko - najlepiej. Szczególnie dzisiaj kiedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy!





Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • jajko
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • sól, 
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • chilli (wg smaku :)) 
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • duża szczypta bazylii suszonej
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich


dodatki:
  • sos paprykowo-pomidorowy od MadeByMyMUM
  • kulka mozzarelli
  • świeże listki bazylii

+ składniki które lubicie i nie wyobrażacie sobie pizzy bez nich :)

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce lub zblendować. Bardzo dokładnie odcisnąć na sitku lub przez gazę. Białko jajka ubić na pianę i wymieszać z puree marchewkowym i  resztą składników - dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze, formując płaski spód o równej grubości - piec 15 min w 200 stopniach. Następnie posmarować go sosem i rozłożyć składniki - piec 10 minut, również w 200 stopniach.

 Podczas pieczenia najlepiej włączyć termoobieg.
Sos do pizzy możecie również wykonać sami ze świeżych lub puszkowanych pomidorów. Pomidory kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, oregano, chilli, bazylia, ziele angielskie (nie przesadźcie z nimi, bo marchewkowy spód jest wulkanem przypraw!) Opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub posiekana cebula. Całość podsmażamy, często mieszając. Voila!

Happiness is a slice of pizza!






8 komentarzy:

  1. O matulu, jakie to musi być dobre. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też w tym tygodniu była pizza z okazji światowego dnia pizzy. Twoja prezentuje sie wyśmienicie. Takiej jeszcze nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy takie nietypowe dania i wypieki :) Pizza na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, marchewkowy spód to dla mnie nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ta pizza! Ale poczekam na świeżą bazylię z grządki :)
    ps. czy 2 łyżki mąki to nie za mało? Tzn. czy to się jakoś logicznie rozsmaruje na blasze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takiej ilości marchewki to nie powinno być za mało - najważniejsze, żeby dobrze odsączyć startą marchewkę, żeby ciasto było gęstsze :)

      Usuń
  6. Marchewkowy? Przyznaję ciekawe połączenie, mało tego apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na zwykła-niezwykła pizze ;)

    OdpowiedzUsuń