sobota, 19 listopada 2016

Żółte smoothie z gruszką Williamsa

Mamy piękną polską jesień, więc korzystając z jej obecności cieszmy się tymi wszystkimi smakołykami, które nam oferuje - kasztany, dojrzałe jabłka, dynie i oczywiście gruszki! Soczyste i słodkie gruszki Williamsa idealnie nadają się przede wszystkim do deserów i prze. A co lepszego może nas spotkać w chłodny jesienny poranek, kiedy za oknem jeszcze ciemno, a my musimy sprostać tej temperaturze i pogodzie? Oczywiście, że smoothie! Poza kolorową stroną tej pory roku to również sezon na przeziębienia, a taka poranna dawka witamin pomoże nam się skutecznie przed nimi uchronić - Korzystajcie z dobroci jesieni!


Składniki:
  • dojrzały banan
  • gruszka Bonkreta Williamsa "Bartlett"
  • jabłko deserowe
  • 2 pomarańcze
  • pół szklanki wody

Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać, pozostałe owoce można zostawić ze skórką. Wszystkie składniki zblendować (Thermomix obroty 10/20 sekund)

 Wolisz słodsze koktajle? Do blendera dorzuć 1-2 świeże daktyle. Zbyt słodki? Dodaj łyżeczkę soku z cytryny.

Gruszka Bonkreta Williamsa to letnia odmiana tego owocu, dojrzewająca na początku września. Jest słodka i soczysta - sadownicy określają ją jako winnosłodką, o korzennym aromacie. Idealna na przetwory.


Tyle słońca w jednym smoothie!




10 komentarzy:

  1. Korzystam ile się da! Przyznaję się bez bicia, że rodzajów gruszek nie rozróżniam, ale na smoothie zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała bomba witaminowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My ostatnio mamy fazę na Kaki! Ale gruszki też nam odpowiadają a już szczególnie takie smoothie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś lubiłam, ale teraz nie mogę się przekonać do kaki :))

      Usuń
  4. Bomba witaminowa przeziębieniom mówi nie, tylko rano trzeba załadować parę dobrych owoców i po sprawie:)

    OdpowiedzUsuń