sobota, 1 października 2016

Tarta orzechowa z bananami, kremem kokosowym i czekoladą

Jeśli raz spróbujecie wegańskiego ciasta to zapewniam, że od tej pory będziecie chcieli jadać tylko takie! Jak widać do wspaniałych wypieków (nawet z kremem!) wcale nie są niezbędne jajka, mleko czy masło, bo można wyczarować coś pysznego bez tych składników. Moim odkryciem zdecydowanie był krem z mleka kokosowego i z pewnością będę wykorzystywała go częściej - zrobienie masy do ciasta nigdy nie było łatwiejsze! Jak tylko dowiedziałam się jak niewiele potrzeba, żeby przygotować masę kokosową, od razu szukałam dla niej zastosowania w deserach - tak właśnie powstała tarta orzechowa.  Jest bardzo lekka i niezbyt słodka - idealna do filiżanki herbaty!








Składniki:

orzechowy spód:
  • 200g orzechów laskowych
  • 200g płatków owsianych górskich
  • 60g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 4 łyżki syropu z agawy (ja wybrałam jasny)
  • szczypta soli
krem kokosowy:
  • 400g mleka kokosowego (duża puszka) /schłodzonego min. 1 noc w lodówce/
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta soli
  • laska wanilii
polewa czekoladowa:
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki syropu z agawy
  • 2  pełne łyżeczki kakao
dodatkowo:
  • 2 banany
  • garść orzechów laskowych

Składniki orzechowego spodu dobrze zmiksować w blenderze lub Thermomixie. Gotową masę przełożyć do foremki na tartę (u mnie o średnicy 30 cm) i uformować spód oraz brzegi. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni, przez 15 minut. Następnie ostudzić.

Stałą część mleczka kokosowego odsączyć i ubić ze szczyptą soli na gładką masę. Dodać ksylitol i ziarenka wanilii i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Olej kokosowy wymieszać z syropem z agawy i kakao, odstawić na kilkanaście minut do stężenia.

Banany obrać i pokroić na cienkie platerki. Garść orzechów odrobinę zblendować (nie na miazgę).

Na ostudzonym spodzie orzechowym ułożyć ciasno plasterki bananów, a na wierzch wyłożyć krem kokosowy. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie cienkimi strużkami czekolady udekorować tartę. Posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.


U mnie mleczko kokosowe stało w lodówce około 7 dni, czekając na wykorzystanie :) Polecam zawsze trzymać schłodzoną jedną puszkę, w razie gdyby naszła Was ochota na szybki deser :)

Bo do tarty trzeba dwojga - samemu tak dobrze nie smakuje :)

47 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje i na pewno wybornie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszna,świetna na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. same moje ulubione składniki!
    taka arta MUSI smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przy Tobie ciężko by mi było zachować linię ;) Takie smakołyki... Łączysz wszystkie moje ukochane smaki. Banan, kokos, czekolada. To musi być uczta dla smaku :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyborne ciacho! :) kokos, banan i czekolada to wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko trafia w mój gust - pyszny spód, krem kokosowy, a do tego polewa - coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowna tarta! zjadłam oczami! pozdrawiam ciepło : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie bananów i kokosu - no po prostu ideał! Już uwielbiam tę tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie rozpustne ciacho to i ja bym zjadła, mimo, że jestem na diecie :) Ale całe szczęście, ze nie ma tu cukru białego, więc może bym tak bardzo nie zgrzeszyła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toż to żaden grzech, tylko malutka nagroda na koniec dnia :)

      Usuń
  10. bardzo mi się podoba, jak ją udekorowałaś, bravo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wierzymy na słowo, że jest przepyszna! Robiłyśmy kiedyś podobną więc z łatwością wyobrażamy sobie jej boski smak :) Ale spodu z orzechami laskowymi jeszcze nie robiłyśmy a zapowiada się zacnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś niesamowitego! ;) Obłędna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie, chociaż mi wegańskie dania nie grożą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ileż ja bym dała, żeby choć kawałek tego ciacha, teraz znalazł się u mnie! <3 ^_^

    OdpowiedzUsuń