sobota, 15 października 2016

Domowe mleko kokosowe



    Kto by kiedyś pomyślał, że będziemy dzisiaj robili smoothies na mleku roślinnym? Albo tym bardziej będziemy przygotowywali je sami?
    Dzięki popularności zdrowego odżywiania stały się one łatwo dostępne i w większości sklepów możecie już dostać mleko z orzechów laskowych, migdałowe, owsiane. Uwielbiam kuchnię azjatycką, dlatego często sięgam po mleko kokosowe. Niestety ciężko znaleźć takie, które będzie wyróżniało się dobrym składem, dlatego zdecydowałam się zrobić je w domu. Jest proste w wykonaniu, mocno pachnie kokosem i co najważniejsze - nie zawiera konserwantów ani barwników! Dodaję go do koktajli oraz curry i dzięki niemu wszystko smakuje i pachnie obłędnie kokosowo! Będzie też świetnym dodatkiem do domowych maseczek czy kąpieli. Dajcie się ponieść kokosowemu szaleństwu!




Składniki:
(proporcje)
300g wody
50g wiórków kokosowych

Wiórki kokosowe zalać wrzącą wodą. Odstawić do wystudzenia. Później dokładnie zblendować i odcedzić mleko przez gazę.

Jeśli planujecie wykorzystać mleko jako napój lub dodatek do koktajli, możecie je posłodzić cukrem lub ksylitolem.

Najlepiej zużyć w ciągu 3 dni.

Powstałe wiórki można wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej. Wystarczy wysuszyć je w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, aby nie zdążyły się zarumienić. Następnie miksujemy i mąka gotowa!

Kokosowe szaleństwo czas, start!

18 komentarzy:

  1. Mleka krowiego pić nie mogę, więc to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie kokosowe szaleństwo bardzo lubię :) a potem ma mnóstwo zastosowania w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Świetny pomysł na przygotowanie mleka kokosowego w domu! Na pewno wykorzystam, bo uwielbiam wszystko co kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama swego czasu robiła ale coś słabo u nas takie mleczko szło, wybrednisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wręcz przeciwnie - znika w mgnieniu oka!

      Usuń
  5. Super, nie wiedziałam, że to takie proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najważniejsze są dobrej jakości wiórki kokosowe, wtedy mamy pewność, że mleczko mamy bez konserwantów i że będzie smaczne :) Najgorsze są wiórki pewnej firmy (nie możemy sobie przypomnieć szybko nazwy), które normalnie są ok ale po zrobieniu napoju smakują wymiocinami :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, wiórki kokosowe to najważniejszy składnik w tym przepisie!

      Usuń
  7. Nie wiem, dlaczego tak późno (bo dopiero XXI. wieku) zaczęło się robić głośno o właściwościach kokosa. Przecież on był z nami od zawsze! :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie myślałam tak o tym wcześniej, ale masz zupełną rację :)

      Usuń
  8. Szukałam przepisu,na róznych blogach kulinarych,ale Twoj jest idealny!!!Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń