sobota, 29 października 2016

Czekoladowe trufle z malinowym pudrem

To niewątpliwie najlepszy przepis dla wielbicieli czekolady - wyraziste trufle o kremowej konsystencji, obficie obtoczone w malinowym pudrze. Dosłownie rozpływają się w ustach! Delikatny owocowy smak, lekka słodycz czekolady podkreślona nutą alkoholu - czy to nie brzmi pysznie czekoladoholicy? Przygotujcie się na obłędny smak całą kuchnię w czekoladzie! A po "kulaniu" Wasze dłonie będą natłuszczone i pięknie pachnące czekoladą - czego chcieć więcej?







Składniki:
  • 200g czekolady (u mnie 150g gorzkiej i 50g mlecznej)
  • 100g serka mascarpone (w wersji wegańskiej - 100g awokado)
  • łyżka alkoholu (brandy, whiskey, likier lub wódka)
dodatki:
  • liofilizowane owoce
  • suszony hibiscus
  • pieczony burak
  • chilli
  • wiórki kokosowe
  •  pokruszone orzeszki


Czekoladę podzielić na kostki i roztopić w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając szpatułką. Serek mascarpone zostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej i zmiksować z łyżką alkoholu. Jeśli używacie awokado - należy go zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem i również połączyć alkoholem. Wymieszać dokładnie z lekko ostygniętą czekoladą. Masę przełożyć do szerokiego i płaskiego naczynia i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie formować w dłoniach kulki i obtaczać je w dowolnej posypce. Ja wybrałam puder z liofilizowanych malin.


Dodatkowo hibiscus, buraka czy maliny można wymieszać z cukrem pudrem, aby obtoczona trufla była słodsza.

Im dłużej masa będzie przechowywana w lodówce, tym trudniej będzie robić z niej kulki.

Do środka trufli można włożyć dowolne suszone owoce czy orzechy.

 Gotowe trufle najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wiem jak długo, ponieważ u mnie znikają tego samego dnia! :)
Ilość czekolady można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Ważne tylko, aby w sumie było jej 200g.




Czeko-Czeko-Czekolada!


24 komentarze:

  1. Zachwycające ,malinowy puder szczególnie przyciąga uwagę..Robiłam buraczany puder ,bo kolor zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w hibiskusowym ;) pycha, nic dziwnego że nie poleżą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor wręcz cudowny! Nasze trufle chłodzą się w lodówce a obtoczone są w maku :D
    Zawsze chciałyśmy mieć tyle liofilizowanych owoców aby zrobić nich taki puder :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm, czekolada z makiem to też pyszne połączenie, ale owocowy puder jest obłędny!

      Usuń
  4. ten malinowy pudr jest świetny! ;)
    uwielbiam takie małe słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne trufle! A te posypki muszą być super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te trufle uszczęśliwiłyby mnie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały pomysł na prezent homemade, bo wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada, mascarpone i owocowy puder, kto się temu oprze?!
    Fantastyczne trufle.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku jak to pięknie wygląda! I w dodatku zdrowe - zjadłabym całą garść :) Pozdroawienia

    OdpowiedzUsuń
  10. O-oł... Teraz to już na pewno będę musiała je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. hmmm a gdzie kupiłaś liofilizowane maliny? ja zrobiłam własny puder malinowy ale po raz ostatni.... suszyły mi się chyba z tydzień! wspaniałe trufle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny zamawiałam na internecie, ale w sklepach na pewno dostaniesz szybciej liofilizowane truskawki :) Były niedawno w Lidlu (czarne opakowanie, firma Celiko)

      Usuń