sobota, 3 września 2016

Kuskus z ciecierzycą, granatem i miętą

Nie ma bardziej pożywnego i jednocześnie niewymagającego dużego nakładu pracy letniego obiadu od sałatki! Wciąż trwające ciepłe dni tylko sprzyjają takim przepisom. Ciekawe i bardzo lekkie, ale jednocześnie sycące połączenie zaspokoi nawet większy głód. Odpowiednio doprawiona może być również świetną przekąską na letnią imprezę, albo wieczornego grilla. Ciecierzyca z dodatkiem pikantnych przypraw świetnie łączy się z soczystymi owocami granatu, aromatyczną miętą i delikatnie blanszowanymi płatkami migdałów. Do tego dobrej jakości oliwa extra vergine, która dopełni smak naszego dania i zdrowy obiad gotowy!




Składniki:
250g kaszy kuskus
2 owoce granatu
200g ciecierzycy
100g płatków migdałów
3 gałązki mięty
2 łyżki oliwy extra vergine
sól himalajska
biały pieprz
chilli


Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Zalać gorącą soloną wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 min. Po tym czasie wymieszać, aby nie pozostały grudki.
Ciecierzycę zalać wodą i gotować ok 1,5-2h, aż stanie się miękka. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać szczyptę białego pieprzu i soli himalajskiej oraz chilli. Wymieszać z ciecierzycą i podsmażyć przez kilka minut
Płatki migdałów podsmażyć przez chwilę na patelni, aby lekko się zarumieniły.
Listki mięty posiekać na drobniejsze kawałki. 
Granat obrać i rozdzielić na kuleczki.
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem i solą oraz oliwą.  

Aby sałatka była bardziej sycąca można dodać do niej pokrojone w kostkę podsmażone tofu, pozostawione wcześniej w marynacie z łyżki miodu/syropu klonowego i sosu sojowego.  



Smacznego!

19 komentarzy:

  1. podoba mi się to połączenie smaków! Muszę się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłyśmy granatu w sałatkach. Koniecznie musimy wypróbować takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale i kolorowo :) Uwielbiam dodatek granatu i mięty do kuskusa - jest taki soczysty i aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Niby nic takiego, a smak o niebo lepszy!

      Usuń
  4. Jakoś nigdy nie mam pomysłu co z tym granatem, więc chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam go wykorzystywać w różnych przepisach :) Zobacz jeszcze przepis na stir-fry z granatem, u mnie na blogu :)

      Usuń
  5. bardzo fajna orzeźwiająca sałatka :) znakomita do lunchboxa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kuskus i granat, a i reszta składników jest mile widziana. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie i kolorowo, a tak najbardziej lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna propozycja. Uwielbiam kus-kus

    OdpowiedzUsuń