środa, 28 września 2016

Guacamole i idealne awokado

Nadchodzi jesień, a razem z nią długie wieczory, które można uprzyjemnić oglądając dobre filmy lub nadrabiając odcinki ulubionych seriali. Takie momenty sprzyjają ochocie na słone przekąski, a my wcale nie musimy się przed tym powstrzymywać, jeśli zamiast chrupek, chipsów i gotowych sosów, sięgniemy po domowej roboty guacamole. Doprawione według własnego smaku, podane z ulubionymi dodatkami jest świetną alternatywą dla sklepowych przekąsek, które niekoniecznie należą do najzdrowszych. Jest gładkie, pikantne i niesamowicie pyszne - idealnie wpasuje się w klimat wieczorów filmowych. Do dzieła amigo!





Składniki:
  • dojrzałe awokado
  • pomidor
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tabasco
opcjonalnie:
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • kolendra
Awokado przekroić na pół i dokładnie wydrążyć miąższ oraz rozgnieść go widelcem. Sparzyć pomidora i obrać go ze skórki i usunąć sok oraz pestki. Tak przygotowany pokroić w drobną kostkę. Wymieszać składniki i doprawić według smaku. 
W poszukiwaniu idealnego dla Was smaku guacamole można dodać posiekaną czerwoną cebulkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dzięki czemu smak zostanie zaostrzony. Dodatek kolendry sprawi, że pasta stanie się bardzo aromatyczna.
Najlepiej smakuje podane z nachosami, w dobrym towarzystwie, podczas oglądania ulubionego filmu :)


Jeśli wybierzecie awokado Hass, guacamole zyska lekko orzechowy posmak.

Skropienie guacamole limonką lub cytryną pozwoli na zachowanie soczyście zielonego koloru i uchroni przed ciemnieniem awokado.

Po przygotowaniu można przechowywać w lodówce 1-2 dni.

Przy wyborze dojrzałego awokado, należy lekko nacisnąć jego skórkę - nie powinna się odkształcać, tylko wrócić do poprzedniego kształtu. Po usunięciu szypułki, widoczny miąższ powinien być koloru zielonego. Kolor brązowy oznacza, że owoc jest przejrzały. Można również kupić mniej dojrzałe awokado i umieścić je na kilka godzin obłożone jabłkami lub włożyć do papierowej torby razem z jabłkiem lub bananem. 

Holy guacamoly!

33 komentarze:

  1. Jadłam raz Biedronkowe guacamole i oddałam koleżance mamy, bo było niezjadliwe - muszę sama wypróbować, żeby odpowiednio smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co porównywać, domowe jest najlepsze :)

      Usuń
    2. Uwielbiam guacamole i często robię sama w domu, świetna przekąska do siedzenia przy filmie, ale także ze znajomymi.
      RllaCanto: A właśnie w moim odczuciu guacamole z Biedronki było najlepszym gotowcem, jakie do tej pory jadłam :) Być może próbowałyśmy inne, bo były dostępne dwa rodzaje :)

      Usuń
  2. Różne pasty z awokado robiłyśmy ale jeszcze nie guacamole :) Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa jestem smaku pasty :) Najlepsza swoja domowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe guacamole najlepsze! Bardzo dobry pomysł na przekąskę do filmów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności u Ciebie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam guacamole! Mogłabym je jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam awokado, ale guacamole już nie - cytryna psuje mi smak awokado :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale dzięki cytrynie awokado nie ciemnieje :)

      Usuń
    2. Mi nie ciemnieje jak zostawiam je z pestką, a zawsze jak coś robię z części to od razu jem ;)

      Usuń
  8. oj zjadłoby sie takie pikantne guacamole w jesienny wieczor ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja! Uwielbiam jako przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam domowe guacamole:)

    OdpowiedzUsuń
  11. To może zapakujesz mi taki słoiczek i wyślesz :) Będzie jak znalazł do wieczornego serialu lub filmu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domyślam się, że dotarłby sam słoiczek, bo zawartość zostałaby zjedzona gdzieś w drodze :)

      Usuń
  12. Nie jadłam, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. kocham awokado za jego elastyczność! pyszne guacamole!

    OdpowiedzUsuń
  14. GUACAMOLE!!!! Pychotka!!! Strasznie dawno temu jadłam ostatnio guacamole...

    OdpowiedzUsuń