♪ A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody...
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła lub oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- nasiona z laski wanilii
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki nasion chia
- 100 g jagód
Masło lekko roztopić i utrzeć z jajkiem, cukrem i wanilią. Dodać mąkę, sól, proszek i sodę. Dokładnie wymiksować. Na koniec wsypać płatki i orzechy. Wymieszać do uzyskania gęstej masy. Formować placki i układać z odstępami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posypać jagodami, lekko dociskając je do masy. Piec z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Ciasteczka najlepiej przechowywać w suchym, zamykanym pojemniku. Wtedy najdłużej zachowają świeżość. Chociaż zapewne zjecie je wszystkie zaraz po upieczeniu!
Biegnijcie po jagody!
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie dziwie się, ze szybko znikają! Sama zjadłabym większość :)
OdpowiedzUsuńsą wyśmienite :)
UsuńJakie pyszne! I zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńI można dowolnie zmieniać dodatki :) za każdym razem inne ciasteczka!
UsuńKochamy takie ciasteczka a już szczególnie z jagódkami <3
OdpowiedzUsuńDlatego trzeba korzystać z jagód, które szybko znikną i piec ciasteczka :)
UsuńMniam! ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają świetnie! Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńŚwietnie wyglądają - tak chrupko i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńTaki właśnie był cel - zdrowe słodkości :)
UsuńJagody na topie, superowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z sezonu jagodowego :)
Usuńsamo zdrowie
OdpowiedzUsuńzgadza się :)
UsuńSmakowite są te ciasteczka ;-)
OdpowiedzUsuńi to bardzo :)
Usuń