czwartek, 28 lipca 2016

Łosoś w marynacie pomarańczowo-imbirowej


Kwasy Omega-3, Omega-6, witamina B1, B2, B12...To tylko część wartości odżywczych jakie kryje w sobie łosoś, jednak po mimo wszystko długo pozostawałam niewzruszona jego zaletami.
Jest to jedno z niewielu dań rybnych na ciepło (o ile nie jedyne), które mnie do siebie całkowicie przekonały. Zdecydowanie wolę surowe ryby, ale łosoś pod tą postacią skradł moje serce i kubki smakowe :) Niektórym to połączenie może wydawać się nieco zaskakujące. Od razu uspokajam, że cytrusowa nuta cudnie komponuje się z lekko pikantną strukturą łososia. Dodatkowo jest to tak wdzięczne danie, że świetnie współpracuje z wieloma dodatkami. Dzisiaj na zielonej pierzynce z roszponki, lekko skropione malinowym sosem balsamicznym, w asyście świeżej mięty i malin. Gwarantuję, że nawet jeśli dotąd nie przepadaliście za rybami to pokochacie łososia w tym wydaniu!






Składniki:
  • 4 filety z łososia
  • 1 duża pomarańcza /sok/
  • 2 cm imbiru  /drobno starty/
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • skórka z 1/4 limonki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/3 papryczki chilli (polecam usunąć pestki :) ) /posiekana/
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju

Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać z sokiem z pomarańczy, startą skórką z limonki, posiekaną papryczką chilli oraz pozostałymi składnikami marynaty.Pozostawić jedynie kurkumę i słodką paprykę - tymi przyprawami należy natrzeć wewnętrzną warstwę łososia (tę bez skórki). Przelać ją do żaroodpornego naczynia i umieścić w nim rybę - koniecznie skórką do góry. 
Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie umieścić naczynie w piekarniku i piec 12-15min w 200 stopniach, następnie włączyć funkcję grilla i dopiec ok. 5 min. Resztę sosu odparować aż zgęstnieje.

Najlepiej smakuje podany na świeżej roszponce, lekko skropiony gęstym sosem balsamicznym.

Dobra rybka nie jest zła!




















34 komentarze:

  1. Wygląda fenomenalnie ! W ogóle połączenie imbiru i pomarańczy z tą rybą tchnie Orientem. Bardzo oryginalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :) Polecam spróbować - smakuje wyśmienicie!

      Usuń
  2. Ależ apetyczny łosoś, bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyjątkowo apetyczny łosoś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marynata brzmi apetycznie :) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować, bo brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Łosoś wygląda bardzo apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszny i aromatyczny łosoś. Idealne połączenie :* Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Super propozycja, bardzo aromatyczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajna marynata do łososia :) lubię tę rybkę w takim lekko orientalnym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ta propozycja powinna Ci smakować :)

      Usuń
  10. Uwielbiam łososia z piekarnika. Delikatność tej ryby jest niesamowita. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna rybka - ciekawe składniki marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawi mnie smak w takiej panierce. Trzeba więc zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam - ta marynata jest świetna : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie bym skosztowała, uwielbiam łososie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Jakie pyszne wydanie łososia :)! Pięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  16. O jaaa ależ ta rybka pięknie wygląda :D Aż się zaśliniłyśmy xD

    OdpowiedzUsuń