sobota, 13 sierpnia 2016

Hummus z suszonymi pomidorami

MAKE HUMMUS NOT WAR!
Podkradam wiele dań z kuchni wegańskiej bo są naprawdę wyśmienite! Idealnym przykładem jest hummus, który w pierwszej chwili nie zaciekawił mnie ani odrobinę. Zmiksowana ciecierzyca? To się w ogóle da zjeść? Okazało się, że jak najbardziej TAK! Klasyczny hummus jest pyszny, a taki z dodatkiem suszonych pomidorów i odpowiednich przypraw z pewnością zauroczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie! To się po prostu chce jeść!





Składniki:
  • 200g ciecierzycy
  • 160 g suszonych pomidorów w oleju /waga bez oleju/
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta chilli
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tahini (tutaj mój przepis)


Ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody oczyszczonej i zostawić na noc. Po całkowitym namoknięciu odsączyć ją i dokładnie opłukać. Ponownie zalać zimną wodą i gotować ok. 1,5 - 2 godziny (ziarenko musi z łatwością dać się zgnieść w palcach). Wsypać ugotowaną ciecierzycę do kielicha blendera lub thermomixa, dorzucić pomidory, olej i przyprawy. Dokładnie zmiksować, co jakiś czas zgarniając powstający hummus ze ścian naczynia. To może trochę potrwać, ale bądźcie cierpliwi! W celu uzyskania gładkiej, kremowej masy należy dodawać wodę. Najlepiej robić to cienkim strumieniem podczas miksowania, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jeżeli chcemy aby nasz hummus był słodszy - można dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
Najlepiej podawać go ze chrupiącym pieczywem, krakersami lub świeżymi warzywami.

Do uzyskania najlepszego smaku hummusu niezbędne jest dodanie tahini, czyli pasty z prażonego sezamu, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.

whomus?

24 komentarze:

  1. to musi być smakowity hummus - uwielbiam suszone pomidory i już wiem, że szalałabym za tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekam na Twoją opinię po spróbowaniu :)

      Usuń
  2. uwielbiam! :) suszone pomidory nadają bardzo fajnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Pomidorowy hummus to zdecydowanie mój ulubiony!

      Usuń
  3. Oj wielbimy!!!!!! Hummusy są pyszne i to pod każdą wręcz postacią :D
    Z suszonymi pomidorami nie robiłyśmy ale kupiłyśmy w markecie i był bardzo... dziwny xD Stwierdziłyśmy, że jakiś za bardzo intensywny więc jednak musimy taki zrobić same i się przekonać czy tak miał smakować (był z promocji wiec wiesz... xD)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbujcie - domowy smakuje najlepiej :)

      Usuń
  4. Uwielbiam hummus. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Przepis wspaniały i piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym spróbowała, bo jeszcze nigdy nie miałam okazji. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Głupio to mówić, ale jeszcze nie miałam okazji skosztować hummus...
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie najwyższa pora w końcu spróbować!

      Usuń
  7. Jadłam hummus z suszonymi pomidorami, który dostałam do testów :) Był przepyszny i koniecznie sama muszę powtórzyć ten smak, a Twój przepis będzie pomocny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę - daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  8. Hummus z suszonymi pomidorami jeszcze przede mną :) Twój wygląda apetycznie, choć nie jest przypadkiem trochę "suchy" w konsystencji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic z tych rzeczy :) Wybieram pomidory w oleju, więc same w sobie są wilgotne, a dodatkowo olej ze słoika z pomidorami i wodę :)

      Usuń
  9. Uwielbiam hummus, ale jakoś zawsze robię ten klasyczny. Następnym razem dodam suszonych pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hummus z dodatkiem pomidorów chodzi za mną już od dłuższego czasu. Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie dania też lubię :) zdecydowanie lepsze niż wszystko co można kupić w sklepie

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam, a dodatek suszonych pomidorów to strzał w dziesiątkę ;-)

    OdpowiedzUsuń