piątek, 10 czerwca 2016

Zielony koktajl z awokado


Niesamowite ile owoców można przemycić w jednym koktajlu! Moja dzisiejsza propozycja to bomba witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Glutation zawarty w awokado wspomaga układ odpornościowy, a także niszczy wolne rodniki i metale ciężkie, dzięki czemu ma zbawienny wpływ na wątrobę. Daktyle nie tylko nadają słodkiego smaku, lecz również zawierają dużo błonnika odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, dlatego zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego spowodowanych zmianami miażdżycowymi. Samo zdrowie! Dodatkowo taka porcja to doskonałe źródło energii na każdy początek dnia.


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 3 suszone daktyle
  • pół szklanki wody
(przepis na 2 duże szklanki)
Awokado, banana i kiwi obrać i wrzucić do blendera razem z daktylami. Wlać wodę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Dokładnie zmiksować blenderem. Jeśli koktajl będzie za gęsty można dodać więcej soku lub wody. 

Niech zielona moc będzie z Wami!

O tym jak wybrać idealne awokado napisałam TUTAJ :)

2 komentarze: