środa, 22 czerwca 2016

Tajska zupa kokosowa


 Jedna z moich ulubionych :) Najlepiej smakuje w sezonie jesienno-zimowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ją również latem. Nieziemsko aromatyczna, lekko pikantna, nieco rozgrzewająca, wyjątkowo wyśmienita i w dodatku banalnie prosta w przygotowaniu. Co nadaje jej ten szczególny smak?


Składniki:

  • 300g piersi z kurczaka lub 200g tofu
  • 200g makaronu chow mein
  • 800ml bulionu
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z połowy limonki
  • łyżka oleju kokosowego

Szalotkę, czosnek i imbir posiekać, trawę cytrynową pokroić w cienkie talarki. Pierś z kurczaka najlepiej pokroić w paski a tofu w drobną kostkę.
Szalotkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową lekko podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać mleko kokosowe i bulion. Wrzucić kurczaka oraz resztę składników. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Podawać z makaronem i świeżą kolendrą.


Tak smakuje Tajlandia!











14 komentarzy:

  1. Polecam wypróbować pastę curry (w tym wypadku zieloną) zamiast zwykłej przyprawy, ale ja to jakbym mogła to dodawałabym jej do wszystkiego :) W każdym razie tajska kuchnia zdecydowanie na tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno spróbuję! Fantastyczne są również suszone listki curry - w Azji dodają tę przyprawę tylko w takiej formie :)

      Usuń
  2. Jaka smaczna zupka, mam czerwona paste curry i taka zolta, chetnie wyprobuje ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo chętnie bym wypróbowała tę egozytyczną zupę, super...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy azjatyckie zupy z mleczkiem kokosowym :) W ogóle ciekawi nas wszystko co z dalekiego wschodu i zakochałyśmy się w tej Twojej pięknej zastawie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zastawa jest urocza - bardzo ją lubię :) Zapraszam po więcej azjatyckich przepisów! To zdecydowanie moja ulubiona kuchnia, więc pojawiają się one najczęściej :)

      Usuń
    2. To my zapraszamy na azjatyckie desery xD Teraz pracujemy nad idealnym mochi :D

      Usuń
    3. Bardzo chętnie zajrzę! Próbowałam w Tajlandii i bardzo mi smakowało :)

      Usuń
  5. Fajna zupa, skusze się na pewno, bo moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie! zapraszam po kolejne inspiracje :)

      Usuń
  6. Nigdy nie interesowałam się kuchnią azjatycką. Ale widzę, że czas nadrobić zaległości")

    OdpowiedzUsuń