środa, 1 czerwca 2016

Stir fry z mieszanką smaków


Kuchnia azjatycka to zdecydowanie moja ulubiona! To mieszanka smaków, przypraw i kolorów. Można być kreatywnym, mieszać dodatki. Sprawdza się zasada, że im więcej tym (zazwyczaj) lepiej :) Stir fry pozwala na szybkie przygotowanie dania. Ta metoda polega na krótkim smażeniu na dużym ogniu wszystkich składników w woku oraz energicznym mieszaniu.
Moja dzisiejsza wersja to raj dla kubków smakowych - słodki granat i miód miesza się z kwaśnym rabarbarem, do tego szorstka struktura tofu, gładkie nitki makaronu ryżowego, chrupiące kiełki soi i aromatyczna mięta. Pycha!




Składniki:
  • 200g makaronu ryżowego
  • 200g tofu
  • 180g kiełków soi (po odsączeniu) lub kiełków fasoli mung
  • 1 szalotka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 granat
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Sos:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić większą ilością syropu klonowego)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka z całej limonki
  • pół łyżeczki sosu Sriracha
(przepis na 4 porcje)

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej go zimną wodą, żeby uniknąć sklejenia. Tofu pokrój w drobną kostkę, rabarbar w plasterki o grubości 0,5cm. Szalotkę i imbir posiekaj. Kiełki soi odsącz i delikatnie przepłucz wodą. Wymieszaj składniki sosu.
W woku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż szalotkę i imbir. Następnie dodaj rabarbar i tofu. Tofu powinno się lekko zarumienić a rabarbar zmięknąć. Wlej sos i dorzuć makaron oraz kiełki soi. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Kiedy wszystkie składniki się połączą, nałóż porcję na talerz i posyp kulkami granatu i posiekanymi listkami mięty. 
Niebawem przygotuję go po raz kolejny, żeby znowu uraczyć podniebienie tymi smakami. Jest pyszny! Trzeba się spieszyć bo to sezon na rabarbar powoli dobiega końca :)

Dajcie się skusić na tę egzotyczną, kulinarną podróż!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz