środa, 29 czerwca 2016

Pikantne krewetki z sosem z cytrusów


Sporo czasu musiało minąć zanim całkowicie przekonałam się do krewetek. Jestem pewna, że w tej wersji zaskoczą niejednego przeciwnika tych skorupiaków i sprawią, że na długo nie będzie w stanie o nich zapomnieć. A już na pewno będzie chciał zjeść je po raz kolejny! Mogłoby się wydawać, że przygotowanie owoców morza będzie bardzo praco- i czasochłonne. Skądże znowu! Tę wersję krewetek jesteście w stanie wyczarować w kilkanaście minut.


Składniki:
  • 20 sztuk krewetek  /najlepiej mrożone i obrane z pancerzy/
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1/3 papryczki chilli (lub więcej :) ) 
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sos:
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z jednej limonki
  • skórka z limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego

Krewetki należy rozmrozić w wodzie (około 25 minut) i opłukać. Szalotkę, imbir, czosnek i trawę cytrynową (z której trzeba usunąć zdrewniałe końce) posiekać. Z papryczki chilli usunąć ziarenka i pokroić na drobne kawałeczki. Składniki sosu wymieszać.
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyć czosnek i szalotkę. Dorzucić imbir, trawę cytrynową i sos. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony. Wlać sos i podgrzewać aż do zagotowania.
U mnie krewetki zostały zaserwowane na kiełkach buraka i słonecznika oraz z chrupiącą bagietką.

Miseczka z wodą i plasterkami cytryny pozwala na usunięcie zapachu krewetek z dłoni - bo przecież najwygodniej je się palcami :)

Pyszności!

2 komentarze:

  1. przepadam za owocami morza! ja jednak zawsze krewetki czy swieże czy mrożone oczyszczam z jelita, nacinam od góry to miejsce. Po usmażeniu krewetki ładnie się ,,rozwiną,, ;-0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj kupuję już oczyszczone, ale sprawdzam czy dokładnie :) Owoce morza są pycha!

      Usuń