piątek, 3 czerwca 2016

Carbonara ze szparagami

Carbonara to chyba najprostsze danie kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji to tylko żółtka, boczek, parmezan i dużo pieprzu. Nigdy śmietana! Dzisiaj proponuję ten makaron w wersji wegetariańskiej, ze szparagami zamiast boczku. Miłość do szparagów tak mnie oślepiła, że najchętniej dodawałabym je do każdej potrawy. Tym bardziej, że coraz trudniej je dostać. Spieszmy się kochać szparagi, tak szybko mija na nie sezon!



Składniki:
  • 200g makaronu
  • 4 żółtka jaj
  • 50 g tartego parmezanu
  • 500g szparagów (całe opakowanie)
  • masło klarowane
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprz
(przepis na 4 porcje)

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Przekrój je wzdłuż na pół, a powstałe paski podziel na mniejsze części. Główki szparagów zostawiłam do karmelizowania i udekorowałam nimi gotowego dania.
Podsmaż szparagi  na maśle z solą i pieprzem, najlepiej pod przykryciem. Dorzuć makaron i wymieszaj ze szparagami. Poczekaj, aż będzie gorący, wtedy przełóż całość do dużego naczynia. Dodaj żółtka jaj i parmezan i energicznie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Gotową potrawę udekoruj karmelizowanymi główkami szparagów lub płatkami parmezanu.

Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz