czwartek, 26 maja 2016

Letnie muffiny z rabarbarem i truskawkami


Tak właśnie smakuje początek lata - truskawkami i rabarbarem!
Idealnie nadają się do deserów i wypieków. Osobno są wyśmienite, a razem - jeszcze lepsze! U mnie zostały zamknięte w lekkim muffinowym cieście, przez co rozeszły się zanim jeszcze zdążyły na dobre ostygnąć.
Są delikatne i wilgotne. Słodkie za sprawą truskawek i lekko kwaśne, co jest zasługą rabarbaru.



Składniki:
  • 200g rabarbaru  /łodygi/
  • 150g truskawek
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka migdałowego  /można zastąpić zwykłym/
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
+ brązowy cukier i cynamon

(przepis na 12 muffinek)

Rabarbar i truskawki umyć, rabarbar obrać a z truskawek usunąć szypułki. Łodygi rabarbaru pokroić na talarki, a truskawki na ćwiartki.
W misie miksera wymieszać mokre składniki z cukrem (tj. mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Dodać rabarbar i truskawki - wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Ja napełniam je do uzyskania 0,5 cm odstępu od brzegów foremki.
Wierzch babeczek oprószyć cukrem z cynamonem.
Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Przekonajcie się jak smakuje lato !



2 komentarze: